Om bier te kunnen brouwen heeft men enkele brouwgereedschappen nodig.
1. Om te beginnen heeft men een brouwketel nodig. Zonder ketel geen bier, zelfs als men bier wil brouwen met een kant en klaar pakket.
2. Naast een brouwketel heeft men een een vat nodig voor het vergisten van de wort, een vergistingsvat.
3. Gaan we bier brouwen met mout dan hebben we meer brouwgereedschappen nodig. Om de mout te pletten hebben we een schrootmolen nodig. Met deze moutmolen pletten we de moutkorrels.
4. Tijdens het brouwen willen we het suiker gehalte weten van de opgeloste moutsuikers in de vloeistof. Hiervoor wordt een hydrometer of een refractometer voor gebruikt.
5. Voor het afwegen van de grondstoffen heeft men een weegschaal nodig. Een weegschaal voor kilo's te wegen en een miniweegschaal met een nauwkeurigheid van 0,1 gram.
6. Voor het toevoegen van hopbloemen of hoppellets kan men gebruik maken van hopzakjes of van een hopspider.
7. Voor het filteren van de wort kan men gebruikmaken van een filterhex. Hiermee kan men na het koken van de wort de eiwitten en ander "troep" verwijderen.
8. Voor de meer ervaren brouwer is er nog een zgn "roerder". Deze draait tijdens het maischen in het beslag rond waardoor er een betere temperatuur controle is.
9. Een RVS emmer met literindeling is handig voor het afmeten van de hoeveelheid water. Kan tevens gebruikt worden voor het schoonmaken van de brouwketel enz.
10. Een ketel waar men water in kan opwarmen (boiler) is nodig tijdens het spoelen van het beslag na het maischen. Voor het spoelen heeft men water nodig met een bepaalde temperatuur.
En dan het grote moment, het afvullen van de flesjes, vaatjes of vaten. Nadat het bier is uitgegist is en gerijpt heeft kan er begonnen worden met het afvullen.
11. Het afvullen kan in flesjes (33cl ), kleine vaatjes (5 Liter) en in grotere vaten (19 Liter of meer).
12. Voor het afvullen heeft men voor flesjes kroonkurken en een kroonkurkappararaat nodig. Er zijn verschillende type kroonkurkapparaten verkrijkbaar, met een hefboom of met twee hefbomen.
13. Enkele siliconen slangen. Deze kunnen gebruikt worden voor het overhevelen van de wort/bier naar een ander vat en voor het afvullen.
En nu geduld hebben en dan Proost.