Het Brouwproces

Het bierbrouwen kent twee verschillende brouwprocessen.

1. Infusie methode.

Bij deze methode wordt het volledige beslag op een bepaalde temperatuur gebracht gedurende een bepaalde tijdsduur. De temperatuur kan in stappen verhoogd worden, waarbij iedere stap zijn eigen tijdsduur heeft.

Er zijn recepten waarbij bv het beslag 68 graden is gedurende 90 minuten. Waarnaar gespoelt wordt en men klaar is met maischen. Maar er zijn ook recepten waarbij in 4 tot 5 stappen de eind temperatuur wordt bereikt.

Deze wijze van brouwen is het minst omslachtig voor de amateur brouwer.

2. Decoctie methode

Deze methode vraagt toch iets meer ervaring. Hierbij wordt een deel van het beslag gekookt en weer teruggestort bij het resterende beslag.

Voorbeeld. het beslag wordt op een temperatuur gebracht van 37 graden. Een derde deel wordt er eruit gehaald en dit wordt aan de kook gebracht. Dit wordt weer toegevoegd aan het totaal waarbij een temperatuur wordt bereikt van 50 graden. En zo wordt dit enkele malen heraald tot men uiteindelijk de eind temperatuur bereikt heeft van 76 tot 78 graden.

 

De bieren die ik brouw zijn allen gebaseerd op de Infusie methode.