Brouw Gereedschap

 

Boiler

Brouwketel

Gistingsvat

Schrootmolen

Hopspider

Kroonkurkapparaat

Filter Hexe

Flessenspoeler

Wortkoeler

RVS Emmer

Refractometer

Roerder

Magneetpomp

Hydrometer

Weegschaal

Waterslot

 

Boiler

Deze wordt gebruikt voor het voorverwarmen van het brouwwater en voor het spoelen van het beslag na het maischen.

Deze ketel heeft een inhoud van 50L en is voorzien van een verwarmingselement met een vermogen van 2,8Kw. Er is een zgn kogelkraan in gemonteerd waar diverse koppelstukken op aangesloten kunnen worden.

=======================================

Brouwketel

De brouwketel bestaat uit de volgende onderdelen: Ketel, Graanbuis, Zeef, Pomp, Stijgbuis, Deksel, PLC, Kraan.

In de brouwketel vindt het brouwproces plaats. Hier worden de moutsoorten en het water vermengt. Met de PLC wordt het brouwproces ingesteld. De pomp dient voor het rond pompen van de vloeistof zodat de temperatuur goed verdeeld wordt gedurende het maischen.

=======================================

Gistingsvat

Het gistingsvat wordt gebruikt voor het vergisten van de wort.

De kraan in het gistingsvat is ongeveer 15 mm boven de bodem geplaatst, hiermee wordt voorkomen dat bij het openen van de kraan droesem meekomt bij het overhevelen.

=======================================

Schrootmolen

Schrootmolens zijn er in meerdere uitvoeringen.

Deze schrootmollen heeft twee schijven, een vaste en een ronddraaiende schijf. Op deze schijven zijn ribbels waar tussen graankorrel wordt fijn gemalen.

Deze schrootmolen heeft twee walsen waarvan er een versteld kan worden. Door het verstellen van deze wals kan men de korrel pletten en niet fijn malen. Hierdoor blijven de vliezen intact en komt meellichaam vrij. Dit heeft weer een uitstekende filterwerking bij het spoelen. Mijn ervaring is dat met deze schrootmolen een hogere suikeropbrengst mogelijk is

=======================================

Hopspider

Hopspiders zijn er in verschillend uitvoeringen. Je hebt modellen die aan de zijkant van de ketel worden gehangen. Deze zijn aan de bovenzijde open. Voordeel is dat men indien nodig hop makkelijk kan bijvoegen.

Een ander model is een gesloten bus. Deze kan men gesloten aan de kokende wort toevoegen, wat ik zelf wel prettig vind. Nadeel is dat men er meerdere nodig heeft als men meer soorten hop toevoegd met verschillende kooktijden.

=======================================

Kroonkurkapparaat

Het kroonkurkapparaat wordt gebruikt om de kroonkurken op het afgevulde flesje af te sluiten met een dop.

Het principe is simpel. Kroonkurk op het flesje leggen. Krronkurkapparaat op de kroonkurk plaatsen en de hefbomen oplaag drukken.

=======================================

Filter Hexe

De filter hexe kan op meerdere plaatsen in het brouwproces ingezet worden.

Deze filter wordt onder andere gebruikt om na het maischen de fijne bestanddelen uit het beslag te filteren. Als tweede optie kan deze ook gebruikt worden in het gistingsvat. Hiermee wordt voorkomen dat men droesem over heveld naar de tweede gisting.

=======================================

Flessenspoeler

Alvorens het bier wordt afvuld in flesje, moeten deze eerst worden gereinigd. Het reinigen van flesjes is best een arbeidsintensief.

Voor het reinigen van de flesjes kan men een flessenspoeler kopen zoals op de foto. De handige bierbrouwer kan er een zelf maken. Dit laatste is wat ik zelf heb gedaan. De flesjes worden met 12 of 24 omgekeerd op de flessenspoeler geplaatst. Deze staat in een bak warmwater waarin Arsegan PURO OXI is opgelost. De pomp zal het water rond pompen en de flesjes geduren een aantal minuten (4 tot 5 minuten) reinigen.

=======================================

Wortkoeler

De wortkoeler wordt gebruikt om direct na het koeken de wort af te koelen van 100 graden naar 22 graden. De wortkoeler wordt aan het ene uiteinde op het koudwater aangesloten en het andere uiteinde wordt een retour slang aangesloten.

Het water uit de retour slang kan opgevangen worden als warmwater voor het schoonmaken van de brouwapparatur na het brouwen. Let op dit water is in het begin zeer heet.

=======================================

RVS Emmer

Wat is de brouwer zonder emmer. De emmer wordt gebruikt voor meerdere werkzaamheden. wegen van de mouten, vullen van water in boiler, schoonmaak enzevoort.

=======================================

Refractometer

De refractometer wordt gebruikt om het suiker gehalte in verschillende brouwstadia te meten. Is gemakkelijker in gebruik tov een Hydrometer.

=======================================

Roerder

Met een roerder wordt het beslag tijdens het miaschen voortdurend omgeroerd. Hierdoor verkrijgt men een beteren temperatuur in het beslag waardoor er meer suiker opbrengst behaald wordt en dat de verschillende enzymen beter hun werk doen tijdens het maischen.

=======================================

Magneetpomp

De magneetpomp gebruik ik om na het spoelen van het beslag weer terug te pompen naar de bouwketel. De brouwketel wordt na het spoelen schoongemaakt waarna de vloeistof vanuit de spoelvat terug gepompt kan worden naar de brouwketel voor het kookproces.

=======================================

Hydrometer

De hydrometer wordt gebruikt om het suikergehalte in de wordt te meten. Is iets omslachtiger als met een refractometer. Bij een hydrometer moet men eventueel rekening houden met een temperatuurscorrectie. Tevens moet men opletten dat de te meten vloeistof niet te warm is daar anders het glas kapot gaat.

=======================================

Weegschaal

De weegschaal wordt gebruikt voor alle ingredienten af te wegen. Let op dat deze ook per gram weegt dit ivm de hop.

 

=======================================

Waterslot

Een waterslot wordt gebruikt voor het afsluiten en ontluchten van het gistingsvat. Hierdoor kan er geen zuurstof bij het bier zodat dit niet oxideerd.

=======================================